Chokladbollar utan tillsatt socker – innehåller dock sötma från mörk choklad. Mörk choklad är som bekant väldigt hälsosamt och, ju mörkare den är, ju nyttigare är det.
Blir du ofta sötsugen? Då är du långt ifrån ensam.
Chokladbollar utan tillsatt socker är ett hälsosamt alternativ men inte direkt anpassade för dig som går på diet. Dom innehåller ganska mycket kalorier (via bland annat grädde och nötter).
Men för oss som inte går på diet är det ett hälsosamt alternativ till ’vanliga’ chokladbollar. Testa och kommentera gärna vad du tycker. Glöm inte att dela receptet med dina sötsugna vänner.
Receptet ger ca 24-40 chokladbollar beroende på vilken storlek du rullar.
- Förberedelse: 5-10 minuter
- Tillagning: 5-10 minuter
- Svårighetsgrad: Lätt
- Antal bollar: 24-40 stycken beroende på storlek
Ingredienser i chokladbollar utan socker
- 200 g smör
- 300 g Hackade hasselnötter
- 300 g kokos
- 1 tsk Vaniljpulver
- 100 g Mörk choklad (70% eller mer)
- 4 msk Grädde 40%
- 3 msk kallt kaffe (mörkrost)
- 100 g riven kokos (att rulla i)
Så här gör du chokladbollar utan tillsatt socker
- Blanda smör, kokos, vaniljpulver och nötter i en skål
- Smält chokladen – Det gör du bäst i vattenbad, men mikrovågsugn kan också funka.
- Blanda chokladen med grädde och kaffe.
- Häll ut kokos på en tallrik eller skål som är tillräckligt stor att rulla chokladbollarna i.
- Chokladsmeten (från punkt 2) ska blandas med smörblandningen (från punkt 1). Smeten är ganska kladdig, men fullt möjlig att rulla.
- Gör lagom stora chokladbollar, rulla dem i kokos direkt och lägg på ett tillräckligt stort fat.
- Ställ in chokladbollarna i kylen (eller frysen) och låt stå till dem blivit hårdare.
Gillade du receptet på chokladbollar?
Eller har du kanske tips på vad man mer kan stoppa i dom för att få dom ännu godare? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.