Lykopen – En kraftfull antioxidant med många hälsofördelar
Lykopen är ett naturlig färgpigment som ger röda och rosa frukter och grönsaker dess färg. Det är en av de mest kraftfulla antioxidanterna som finns i naturen och anses ha många hälsofördelar. Lykopen finns i höga koncentrationer i tomatprodukter, men finns också i andra frukter och grönsaker såsom papaya, guava, vattenmelon och grapefrukt. När det konsumeras i tillräckliga mängder kan lykopen bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och ögonsjukdomar. Dessutom kan lykopen bidra till att stärka immunförsvaret och förbättra hudens hälsa. Lykopen är en så kallad karotenoid, vilket vi förklarar med om nedan.
Lykopen: en så kallad Karotenoid
Karotenoider är naturliga färgpigment som ger färg åt många frukter och grönsaker, och är en typ av organiskt pigment som finns i växter och alger. Dessa pigment är viktiga för växternas fotosyntesprocess och har visat sig ha antioxidativa egenskaper hos människor som kan skydda celler och vävnader från oxidativ stress och skador.
Karotenoider inkluderar beta-karoten, lykopen, lutein och zeaxantin, och finns i en mängd olika livsmedel, inklusive grönsaker, frukt och alger. När vi konsumerar livsmedel som innehåller karotenoider, omvandlas de till vitamin A i kroppen, men karotenoider kan också ha andra hälsofördelar, såsom att minska risken för vissa sjukdomar. Karotenoider är även kända för att vara bra för ögonhälsan.
Tomater och lykopen
Tomater består till största delen av vatten (93,5%), men är ändå en viktig källa till vitaminer och mineraler i vår kost. De är särskilt rika på karotenoider, vitamin C, E, folat och kalium. Dessutom är deras innehåll av karotenoider, flavonoider, fytosteroler och olika spårämnen av stort intresse ur en hälsosynpunkt. Bland de över 20 karotenoider som har hittats i tomat är lykopen särskilt intressant och utgör cirka 80% av karotenoiderna i en mogen tomat.
Tomater innehåller flera olika typer av karotenoider, varav β-karoten utgör cirka 4-12% av karotenoiderna. Andra karotenoider som förekommer i mindre mängder är phytoen, phytofluene, γ-karoten, z-karoten, α-karoten och neurosporen. Xantofyllerna lutein och zeaxantin finns också i tomaten, men i mindre mängd. De övriga karotenoiderna kan vanligtvis negligeras på grund av de mycket låga halterna. Många av de karotenoider som finns i tomaten är prekursorer till lykopen, vilket betyder att de kan omvandlas till lykopen när tomatplantan tillverkar ämnet.
Mängden lykopen skiljer beroende på färg, storlek och form
Tomater finns som bekant i olika färger när de är mogna. Några exempel på vanliga färger hos tomater är gula, orange, svagt röda, traditionellt röda och intensivt mörkröda. Den röda färgen i mogna tomater beror främst på lykopen, medan den gula färgen beror på β-karoten. Kemiska analyser har visat att olika färgvarianter av tomater har olika halter av lykopen, där de gula tomaterna innehåller mycket låg mängd lykopen, de orange lite mer, traditionellt röda tomater normal mängd och pigmentrika tomater stor mängd lykopen. Det finns dock variation även hos tomatsorter med samma röda färg, och det har visat sig att andra ämnen än lykopen kan bidra till färgen hos vissa sorter, till exempel de ”svarta” tomatsorterna på marknaden.
Tomatens storlek och form påverkar också dess halten av lykopen, eftersom lykopenet inte är jämnt fördelat i hela frukten. Det är nämligen bundet till kloroplaster, som förekommer tätare i skalet och området strax under. Däremot innehåller fruktköttet och kärnorna något lägre halt av lykopen.
Mognaden är det som styr mängden av lykopen mest
Tomatens mognadsgrad är det som påverkar dess lykopenhalt mest. En ung frukt är grön och liten, men växer i storlek innan den börjar mogna. När mognaden påbörjas, avstannar normalt mognaden och den gröna färgen övergår succesivt från grönt till gult, från gult till orange och slutligen rött hos de sorter med röda frukter.
Om man undersöker fruktens förmåga att bilda karotenoider och dess innehåll av lykopen och andra karotenoider under dess mognadsfas, kan man se att gröna frukter har den högsta enzymatiska karotenoida aktiviteten och låga halter av lykopen och andra karotenoider. När frukten mognar ökar karotenoidhalten drygt femtio gånger, samtidigt som klorofyllhalten sjunker till en tiondel.
Olika forskare har kommit till olika slutsatser om ökningen i lykopenhalt, med uppskattningar som varierar från drygt tjugo gångers ökning till sju hundra gångers ökning. Den mest påtagliga ökningen sker sent under mognadsprocessen. En mogen tomat innehåller 0,16-9,5 mg lykopen per 100g färskvikt.
Källa: Livsmedelsverket
De tomater som vanligtvis säljs i våra stora snabbköp har inte fått mogna fullständigt på plantan. Istället har de skördats under mognadsprocessen för att underlätta hantering och transport till butiken, och för att kunden ska få fasta tomater. Dessutom kräver kunderna ofta tomater med en jämn och lämplig röd färg, vilket innebär att utmognadsprocessen ibland stimuleras på lagringsplatser nära butikerna. Kemikaliebehandling kan användas för att uppnå detta, men kinetiken blir annorlunda än vid normal mognad på plantan, vilket resulterar i lägre halter av lykopen jämfört med tomater som mognar på plantan (enligt Tabell 2 nedan)
Källa: Livsmedelsverkets rapport nr 15/2008
Hur påverkar Lykopen din hälsa?
Forskningen om lykopen, och dess hälsofördelar, är fortfarande pågående. Det finns fortfarande mycket att lära sig om dess potentiella hälsofördelar.
- 1. Antioxidant: Lykopen är en potent antioxidant som kan hjälpa till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler.
- 2. Hjärt-kärlsjukdomar: Lykopen kan bidra till att minska riskerna för hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka blodtrycket och minska inflammationer i kroppen.
- 3. Cancerförebyggande egenskaper: Forskning har visat att lykopen kan minska risken för vissa cancerformer, inklusive lungcancer, bröstcancer och prostatacancer.
4. Hudfrämjande egenskaper: Lykopen kan bidra till att skydda huden mot skador orsakade av UV-strålning och minska risken för solrelaterade hudskador och åldrande.
Kosttillskott med Lykopen?
Det finns absolut kosttillskott som innehåller Lykopen. Min personliga åsikt är att man bör undvika det. Varför?
– Jo, dels för att forskningen fortfarande pågår, men framför allt för att vi bör försöka äta det i dess naturliga form. Tomat och vattenmelon är i princip lika gott som godis, så varför inte frossa i det istället för tabletter och kapslar?
© Djurförsäkrad 2023