Hoppa till innehåll

6 intressanta fakta om Magnesium

Magnesium är en viktig mineral som vi behöver för att fungera korrekt. Mineralen spelar en viktig roll för att hjälpa musklerna att slappna av och att fungera optimalt vid belastning. Trots att magnesium är ett mycket populärt tillskott, vet de flesta förvånansvärt lite om vad det gör och varför man äter det. I det här … Continued

Av Emma Lindström

Magnesium är en viktig mineral som vi behöver för att fungera korrekt. Mineralen spelar en viktig roll för att hjälpa musklerna att slappna av och att fungera optimalt vid belastning.

Trots att magnesium är ett mycket populärt tillskott, vet de flesta förvånansvärt lite om vad det gör och varför man äter det. I det här inlägget ska jag presentera 6 punkter med fakta och fördelar gällande magnesium som du förmodligen inte har hört tidigare.

MAGNESIUM INGÅR I ÖVER 300 KEMISKA REAKTIONER I KROPPEN

De flesta tänker bara på magnesium i samband med muskel- och nervfunktioner. Sanningen är att magnesium är involverat i över 300 kemiska reaktioner i kroppen. Faktum är att varje cell i kroppen innehåller magnesium.

Magnesium är bland annat involverat i:

 • Att skapa energi: Hjälper kroppen att skapa energi från mat och olika näringsämnen
 • Genunderhål: Skapa nya, och underhålla, DNA och RNA. 
 • Muskler: Avgörande roll i såväl muskelkontraktion som muskelrelaxation
 • Proteinbildning: Hjälper till att skapa proteiner från aminosyror
 • Normal nervfunktion: Hjälper till att reglera neurotransmittorer för att nerverna ska kunna “kommunicera” med varandra i nervsystemet och hjärnan. 
 • Immunförsvaret: Magnesium stödjer ett hälsosamt immunförsvar, håller dina hjärtslag stabila och hjälper till att justera blodsockernivåerna.

MAGNESIUM ÄR DET FJÄRDE VANLIGASTE MINERALEN I KROPPEN

De fem stora mineralerna i människokroppen är kalcium, fosfor, kalium, natrium och magnesium, magnesium är det fjärde mest förekommande mineralet.

MAGNESIUM UTGÖR 2% AV JORDSKORPAN

Magnesium är en solid grå metall. Även om magnesium utgör 2 % av jordskorpan, kommer du förmodligen aldrig att hitta magnesium i sin råa form i naturen. Magnesium förekommer nämligen endast naturligt i kombination med andra grundämnen, såsom kol, kalcium och syre.

Den första personen som isolerade grundämnet var kemisten Humphry Davy som använde en blandning av magnesiumoxid och kvicksilveroxid via elektrolys år 1808.

OLIKA FORMER AV MAGNESIUM HAR OLIKA EGENSKAPER

Olika magnesiumtillskott har olika biotillgänglighet och funktion i kroppen – Magnesiumcitrat är den med överlägsen bäst upptag (biotillgänglighet) i kroppen. Oavsett om du vill stödja en normal muskelfunktion, nervfunktion eller minska en allmän trötthet och utmattning så är magnesiumcitrat är ett utmärkt val!

Magnesiumcitrat sägs också vara det bästa alternativet om du vill stödja din matsmältning.

Vid köp av magnesiumtillskott så rekommenderar jag att man väljer ett alternativ som innehåller olika former av magnesium eftersom var och en har sina egna unika egenskaper och funktioner i kroppen. Försök därför hitta ett tillskott som inkluderar magnesiumbisglycinat, magnesiumoxid, magnesiumcitrat, magnesiumtaurat och magnesiummalat.

 • Magnesiumcitrat har den högsta biotillgängligheten av alla magnesiumsalter.
 • Magnesiumbisglycinat har en lugnande effekt. Den kan användas för avkoppling, ökad sömnkvalitet och stresslindring.
 • Magnesiumoxid används vanligtvis för att lindra halsbränna och förstoppning.
 • Magnesiummalat absorberas mycket väl i din matsmältningskanal, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för att fylla på din magnesiumnivå.
 • Magnesiumtaurat främjar ett avslappnat sinnestillstånd och stödjer hälsosamma stressnivåer.

MAGNESIUM PRODUCERAR ETT VITT LJUS NÄR DET FÖRBRÄNNS

Fyrverkerier tillverkas med ett antal metaller. Varje element har unika egenskaper och producerar olika typer av färger och lågor. När magnesium förbränns producerar det ett mycket starkt ljus, vilket gör det idealiskt för att lägga till briljans av ett fyrverkeri.

MAGNESIUMRIKA LIVSMEDEL

Magnesium finns i ett antal livsmedel. Här är några magnesiumrika livsmedel som är goda och hälsosamma. Här är en lista över livsmedel som är rika på magnesium.

 • Mörk choklad: 28 gram mörk choklad ger 16 % av RDI för magnesium
 • Avokado: 15 % av RDI för magnesium.
 • Fisk: Främst hälleflundra, makrill, lax och sej
 • Grönsaker: spenat, edamame, tamarind, potatis med skal, okra
 • Baljväxter: linser, bönor, kikärter, ärtor och sojabönor
 • Nötter: cashewnötter, mandel och paranötter innehåller mycket magnesium
 • Övrigt: Tofu, Fullkorn, Frön

VEM BÖR TA MAGNESIUMTILLSKOTT?

Magnesium är en fantastisk mineral för alla som vill stödja sitt mentala och fysiska välbefinnande, sin muskelfunktion och sin återhämtning. Jag rekommenderar det till alla, men definitivt till alla idrottare.

Rekommenderat dagligt intag: Eftersom alla preparat innehåller olika mängder rekommenderar jag att du följer den dosen som står på förpackningen.