Hoppa till innehåll

Glucomannan

Glucomannan, eller glukomannan, kallas även konjakrot (Amorphophallus konjac-rot) och är en fiber som, i kombination med en kaloribegränsad diet, kan hjälpa till med viktminskning. Vad är glucomannan? Glucomannan är en fiber som sväller när den kommer i kontakt med vätska, vilket ökar minskar aptiten och ökar mättnadskänslan. Sänker kolesterolen Förutom att hjälpa till med mättnadskänslan, … Continued

Av Emma Lindström

Glucomannan, eller glukomannan, kallas även konjakrot (Amorphophallus konjac-rot) och är en fiber som, i kombination med en kaloribegränsad diet, kan hjälpa till med viktminskning.

Vad är glucomannan?

Glucomannan är en fiber som sväller när den kommer i kontakt med vätska, vilket ökar minskar aptiten och ökar mättnadskänslan.

Sänker kolesterolen

Förutom att hjälpa till med mättnadskänslan, är glukomannan gynnsamt för kolesterolnivåerna genom att sänka LDL-kolesterolet. LDL-kolesterol har en negativ effekt på hjärta och artärer. Gallsalter absorberar kolesterol och fibrerna från konjakroten binder gallsalter, och transporterar dem ut från kroppen. I och med det minskar också nivåerna av kolesterol i blodet.

Diet och viktminskning

Glucomannan är en typ av kostfiber som återfinns i många kosttillskott som marknadsförs för en hälsosam viktminskning. Det är en typ av vattenlösligt växtfiber som kan hjälpa oss att hålla oss till en lågkaloridiet och är därför ett utmärkt val av kosttillskott för dig som vill gå ner i vikt.

I första hand ger glukomannan en mättnadskänsla, och eftersom det tar längre tid för magen att bryta ner dessa fibrer, kan det bidra till att du känner dig mätt längre. Denna typen av kostfiber består av kolhydraterna glukos och mannos. Våra kroppar kan inte bryta ner denna typ av fibrer för att få energi, men det har många fördelar när det passerar genom vårt matsmältningssystem. Glucomannan-tillskott kommer vanligtvis från roten av Konjakknölkalla, som traditionellt används i det japanska köket där det är känt som konnyaku.