Hoppa till innehåll

Vad är protein?

Protein är ett viktig näringsämne som är direkt avgörande för en lång rad kroppsfunktioner, t.ex. muskeluppbyggnad, hormoner. immunförsvar och energi. För att nämna några få! Protein är särskilt viktigt för individer som utövar regelbunden fysisk aktivitet och träning.  I denna artikel kommer vi att förklara väldigt förenklat hur protein kan bidra till positiva effekter för … Continued

Av Emma Lindström

Protein är ett viktig näringsämne som är direkt avgörande för en lång rad kroppsfunktioner, t.ex. muskeluppbyggnad, hormoner. immunförsvar och energi. För att nämna några få!
Protein är särskilt viktigt för individer som utövar regelbunden fysisk aktivitet och träning. 

I denna artikel kommer vi att förklara väldigt förenklat hur protein kan bidra till positiva effekter för dig, inte minst vid träning och fysisk aktivitet.

Vad är protein? Proteinpulver

Proteiner och aminosyror

Proteiner är uppbyggda av aminosyror, som är sammanlänkade i en specifik sekvens. Det finns 20 olika aminosyror, bland annat L-glutamin, där kombineras på olika sätt för att bilda ett protein.
Vissa av dessa aminosyror, mer kända som essentiella aminosyror, kan inte produceras av kroppen och måste erhållas via kosten.

Muskler består av proteiner, och när du ägnar dig åt fysisk aktivitet som belastar dina muskler, som att styrketräna, orsakar du små skador i muskelfibrerna. När skadorna läker blir de starkare och större, en process som kallas muskelhypertrofi. Denna process kräver ett tillräckligt högt intag av proteiner för muskelreparation och därmed en tillväxt i muskelmassa.

Protein för bibehållen muskelmassa

Förutom att stödja muskeltillväxt är protein också viktigt för att bibehålla muskelmassa, särskilt allt eftersom vi åldras. När vi blir äldre börjar våra kroppar naturligt förlora muskelmassa, ett tillstånd som kallas sarkopeni. Tillräckligt proteinintag, tillsammans med regelbunden fysisk aktivitet, kan bidra till att förhindra eller fördröja uppkomsten av sarkopeni.

Sammantaget är protein ett viktigt näringsämne för att bygga, underhålla och bibehålla kroppens muskelmassa. Det är därför viktigt att äta en proteinrik kost för att stödja dessa processer.

Proteinet och dess funktioner i kroppen

Proteiner är komplexa molekyler som är väsentliga för funktion och regleringen av kroppens vävnader och organ.
Proteiner utför en mängd olika funktioner i kroppen, inklusive:

  • Strukturellt: Kollagen och keratin ger stöd och struktur till vävnader som hud, hår och ben.
  • Enzymer: Enzymer katalyserar kemiska reaktioner i kroppen, såsom matsmältningen och syntesen av hormoner.
  • Transport: Hemoglobin transporterar syre och näringsämnen genom hela kroppen.
  • Kommunikation: Proteiner som hormoner och signalsubstanser hjälper kroppens olika celler att kommunicera.
  • Immunförsvar: Antikroppar hjälper kroppen att försvara sig mot infektioner och sjukdomar.

Hur mycket protein behövs per dag?

Protein är ett viktigt näringsämne som måste tillföras genom kosten. Det finns i en mängd olika livsmedel, bland annat kött, fågel, fisk och skaldjur samt i mejeriprodukter, bönor, nötter och spannmål. För att nämna några.

Det är viktigt att konsumera olika typer av proteinrika livsmedel för att säkerställa att du får i dig alla de essentiella aminosyrorna din kropp behöver för att fungera optimalt. Det rekommenderade dagliga intaget av protein varierar beroende på ålder, kön och fysisk aktivitet, men de flesta vuxna som endast strävar efter att må bra bör konsumera minst 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Effekter av protein vid träning

Konsumtion av protein före och efter träning kan ha flera positiva effekter på kroppen, inklusive ökad muskelmassa och styrka, förbättrad återhämtning och minskad muskelproteinnedbrytning.

Ökad muskelmassa och styrka

Protein är avgörande för att bygga och reparera muskelvävnad. Forskning har visat att konsumtion av protein efter träning kan öka muskelproteinsyntesen och främja muskeluppbyggnad. En studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition visade att konsumtion av 20 gram protein efter träning ökade muskelproteinsyntesen hos unga män.

Förbättrad återhämtning

Träning kan orsaka muskelskador och inflammation i kroppen. Konsumtion av protein efter träning kan bidra till att minska inflammationen och främja återhämtning. En studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition visade att konsumtion av en proteinrik dryck efter träning minskade muskelinflammationen hos unga män.

Minskad muskelproteinbrytning

Träning kan orsaka muskelproteinbrytning, vilket kan leda till muskelförlust och minskad muskelstyrka. Konsumtion av protein före och efter träning kan bidra till att minska muskelproteinbrytningen och främja muskeluppbyggnad. En studie publicerad i Journal of Strength and Conditioning Research visade att konsumtion av en proteinrik dryck före och efter träning minskade muskelproteinnedbrytning hos unga män.

Proteinkällor

Det finns många proteinkällor som kan användas för att öka proteinintaget

vid träning och fysisk aktivitet. Några av de vanligaste proteinkällorna inkluderar kött, fisk, kyckling, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser. Vegetarianer och veganer kan också använda sig av växtbaserade proteinkällor som soja, quinoa och tofu.

Forskning har visat att olika proteinkällor kan ha olika effekter på kroppen. Till exempel kan animaliska proteinkällor, som kött och mejeriprodukter, vara rikare på viktiga aminosyror som är viktiga för muskeluppbyggnad. Å andra sidan kan växtbaserade proteinkällor vara rika på antioxidanter och fiber som är viktiga för att stödja hälsosam tarmfunktion och främja god hälsa.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är protein ett viktig näringsämne som är avgörande för muskeluppbyggnad, reparation och underhåll av kroppen. Individer som utövar regelbunden fysisk aktivitet och träning behöver konsumera tillräckligt med protein för att stödja sin träning, samt att främja muskeluppbyggnad och återhämtning. Konsumtion av protein före och efter träning kan bidra till ökad muskelmassa och styrka, förbättrad återhämtning och minskad muskelproteinnedbrytning.

Det finns många olika proteinkällor som kan användas för att öka proteinintaget, inklusive kött, fisk, kyckling, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser. Forskning har visat att olika proteinkällor kan ha olika effekter på kroppen, och det är viktigt att välja en mångsidig kost som innehåller en mängd olika proteinkällor för att säkerställa att man får alla nödvändiga näringsämnen för att stödja hälsa och sina mål med träningen.