Hoppa till innehåll

Gå ner i vikt snabbt

Vill du gå ner i vikt snabbt? Hur snabbt kan man gå ner i vikt och hur påverkar det min hälsa?Det och mycket mer ska vi försöka reda ut i artikeln nedan. Jag vill börja med att nämna att en ”snabb viktnedgång” sällan är sund eller särskilt hållbar på lång sikt. Men för ett visst … Continued

Av Emma Lindström

Vill du gå ner i vikt snabbt? Hur snabbt kan man gå ner i vikt och hur påverkar det min hälsa?
Det och mycket mer ska vi försöka reda ut i artikeln nedan.

Jag vill börja med att nämna att en ”snabb viktnedgång” sällan är sund eller särskilt hållbar på lång sikt.
Men för ett visst ändamål, som t.ex. inför en speciell fest eller ett bröllop, kan det vara möjligt. Åtminstone under en kortare period och med ett ordentligt ”pannben”.

Innehåll i artikeln

 1. Vem kan gå ner i vikt snabbt?
 2. Trappmaskin, stairmaster
 3. Lågt intag av kolhydrater
 4. Rätt mängd protein
 5. Hälsosamma fetter
 6. Fibrer
 7. Ätardag, ja eller nej?
 8. Vätskeintag

Vem kan gå ner i vikt snabbt?

Även om ämnesomsättning skiljer mellan person och person så är det rent teoretiskt möjligt för alla att snabbt gå ner i vikt. Men, metoden nedan är INTE för alla.

Det krävs att du har ett bra förhållningssätt till mat, inte triggas av restriktioner kring kosten och rent mentalt klarar en period med låg eller till och med ’väldigt’ låg energi.

Trappmaskin – Ett bra alternativ för att snabbt gå ner i vikt

Gå 30-40 minuter på trappmaskin (även känd som Stairmaster). Gör övningen på tom mage, t.ex. innan frukost, alternativt direkt efter ditt vanliga träningspass. Detta är ett utmärkt sätt för att gå ner i vikt snabbt.

Lågt intag av kolhydrater påskyndar din viktnedgång

Genom att hålla ett lågt kolhydratintag skapar du ett större energiunderskott. 

Undvik däremot ett för lågt kolhydratintag de dagarna du ska köra tunga benpass. Ett lite högre intag av kolhydrater dagen du tränar ben säkerställer att ämnesomsättningen inte saktar ner för snabbt. Som du säkert upplevt så är tunga benpass extremt påfrestande såväl psykiskt som fysiskt. Efter att ha tränat ben krävs ordentligt med återhämtning i form av kolhydrater. 

Och, på tal om ämnesomsättningen.. Du kan pressa din kropp ganska hårt i 6-8 veckor utan att oroa dig för att ämnesomsättningen anpassar sig för snabbt till det lägre intaget, förutsatt att du:

Ät rätt mängd protein var 2-3 timme

Se till att få i dig 2-2,5 gram per kilo lean kroppsvikt per dag. Protein är mättande, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbt. Dessutom kommer en högre mängd protein hjälpa dig att bibehålla muskelmassa under dieten.

Ät hälsosamma fetter 

Du behöver få i dig hälsosamma fetter för att fungera. Ha som tumregel att ALDRIG understiga 50-60 g hälsosamma fetter per dag. Exempel på livsmedel med hälsosamma fetter:

 • Avokado 
 • Nötter
 • Frön (T.ex. Linfrö, Chiafrö, pumpafrö, sesamfrö, solrosfrön)
 • Fet fisk (Lax, sardiner, tonfisk, sill, torsk, makrill, öring med flera) 
 • Ägg
 • Baljväxter

Det sistnämnda, dvs. baljväxter, är dessutom riktigt bra källor till både kolhydrater och fibrer. Du kan alltså med fördel planera middagar med kikärtor, linser och ärtor dom dagarna du ska träna ben.

Mycket fibrer är också bra för viktnedgång

Fibrer hjälper till att reglera blodsockernivån och förbättrar därmed din ork, minskar ditt sötsug, din hunger till viss del. 

Inget fusk och skippa “ätardagen”

När man går hårt för att tappa fettvikt, är fusk och så kallade “ätardagar” inget alternativ. Att fuska ger en negativ effekt på viktminskningen, men påverkar även på din motivation och ditt självförtroende. Vill du gå ner i vikt snabbt bör du undvika all form av fusk!

Drick mycket (!) vatten 

Att hålla ett väldigt högt vattenintag, minst 4 liter per dag, hjälper till med utrensningen i kroppen och bidrar till en viss mättnadskänsla. Hur pass stor mättnadskänsla du får är individuellt. 

I syfte att tappa vikt går det bra att dricka lite sockerfri läsk eller saft, men tänk på: Vissa, men långt ifrån alla, upplever ett ökat sötsug av lightprodukter. Känner du ökat sötsug bör du definitivt avstå från lightläsk. Vatten är dock ditt absolut bästa och nyttigaste alternativ.

Jag rekommenderar dock att alltid köra en längre och mer hållbar diet. Att gå ner i vikt snabbt är aldrig att föredra eftersom det är betydligt mer påfrestande för både kropp och psyke. Men framför allt så är det lättare att hålla en sund vikt efter avslutad diet om viktnedgången får ta lite längre tid.

Gå ner i vikt snabbt - En artikel i samband med Martin Kjellström
Artikeln är publicerad på Fitnesskost.se men är skriven av coach Martin Kjellström.