Hoppa till innehåll

Ugnsstekt kycklingfilé med grönsaker

Ugnsstekt kycklingfilé är ett snabbt, hälsosamt och gott recept med kycklingfilé. Receptet har ett väldigt lågt antal kolhydrater eftersom det egentligen är anpassat för keto / lchf, men fungerar givetvis precis lika bra för alla andra. Det absolut bästa med just kyckling och grönsaker är att du kan komponera grönsakerna helt efter eget tycke och … Continued

Av Emma Lindström

Ugnsstekt kycklingfilé är ett snabbt, hälsosamt och gott recept med kycklingfilé. Receptet har ett väldigt lågt antal kolhydrater eftersom det egentligen är anpassat för keto / lchf, men fungerar givetvis precis lika bra för alla andra. Det absolut bästa med just kyckling och grönsaker är att du kan komponera grönsakerna helt efter eget tycke och smak – Jag personligen tar gärna bort fänkål och adderar t.ex. blomkål och broccoli samt lite extra lök av något slag. Broccoli är en extremt hälsosam grönsak, vilket du kan läsa mer om här.

 • Förberedelse: ca 10 minuter
 • Tillagning: ca 45 minuter i ugnen
 • Svårighetsgrad: Lätt
 • Antal portioner: 4

Ingredienser:

Kycklingen:

 • 800g Kycklingfilé
 • Olivolja
 • Paprikapulver
 • Cayennepeppar
 • Rivet citronskal
 • Salt
 • Svartpeppar, nymalen

Grönsaksbädd:

 • 300g Aubergine
 • 300g Zucchini
 • 300g Paprika
 • 150g Purjolök
 • 100g Fänkål
 • 4st Vitlöksklyftor
 • 1 näve färsk basilika
 • Flingsalt
 • Svartpeppar, nymalen
 • Olivolja

Gör så här:

1. Börja med att putsa kycklingfiléerna och krydda med kryddor som du tycker om. Kryddorna som jag har i receptet är bara ett förslag och går att byta ut bäst man vill till sånt som just du tycker är gott.

ugnsstekt kycklingfile på grönsaksbädd

2. Skär upp grönsakerna i lagom storlek. Tänk på tillagningstid. Ju längre tillagningstid, desto mindre bitar. En zucchini har inte alls lika lång tillagningstid som en morot, så anpassa storleken på de olika grönsakerna efter det. Hacka basilikan och vitlöken, salta och peppra grönsakerna och häll lite olivolja över. Blanda runt.

3. Placera ut kycklingen ovanpå grönsakerna.

4. Ställ in i ugnen på 200 grader och tillaga allt tills kycklingen är klar, cirka 74 grader i kärntemperatur. Det tar cirka 40-50 minuter beroende på storlek. Ett hett tips är att skaffa en stektermometer, så att du alltid får en perfekt kyckling som inte är torr.

5. När kycklingen är klar så tar du ut formen och sen kan du välja att skära upp kycklingen eller så serverar du hela filéer. Någon god sås till så har du allt som behöv

Originalreceptet hittar ni på LCHF-arkivet.