Hoppa till innehåll

Så här påverkar grönsaker din hälsa

Vi tittar närmare på de nyttigaste grönsakerna och vilka fördelar de kan innebära för hälsan. Vilka grönsaker är bäst att äta varje dag, vilken grönsallad som är nyttigast, och är frysta grönsaker lika nyttiga som färska? Är råa grönsaker är nyttigare än kokta? Lär dig mer här.

Av Emma Lindström

Så här påverkar grönsaker din hälsa till det bättre – En hälsosam kost är givetvis en viktig del av ett hälsosamt liv. Att äta en varierad kost som inkluderar en mängd olika grönsaker är ett av de mest effektiva sätten att förbättra hälsan och minska risken för diverse sjukdomar. Grönsaker är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, vilket kan bidra till att förbättra din helhets hälsa samt skydda kroppen mot allvarligare sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och cancer med flera.

I artikeln nedan kommer vi att titta närmare på de mest hälsosamma grönsakerna och vilka fördelar de kan innebära för din hälsa. Vi kommer också att diskutera vilka grönsaker som är bäst att äta ofta (helst varje dag), vilken grönsallad som är nyttigast, och om frysta grönsaker är lika nyttiga som färska. Dessutom kommer vi att undersöka om råa grönsaker är nyttigare än kokta och vad som händer i kroppen om man endast äter grönsaker.

Artikel kommer förhoppningsvis innebära att du får en bättre förståelse för varför grönsaker är så viktiga för hälsan och hur du kan inkludera dem i din kost utan större uppoffringar. Längst ner i artikeln delar jag med mig av en nyttig sallad som jag älskar!

Vi rekommenderar givetvis att du läser hela artikeln men det är fullt möjligt att hoppa till den delen som intresserad dig mest via innehållsförteckningen nedan:

Vilka grönsaker är bäst för hälsan?

Att äta en mängd olika grönsaker varje dag är viktigt för att få i sig alla de viktiga näringsämnena som kroppen behöver. Men vilka grönsaker är egentligen de bästa för hälsan? Här är några grönsaker som sticker ut när det kommer till deras näringsprofil och hälsofördelar:

 1. Broccoli
  Broccoli är en av de mest näringsrika grönsakerna som finns. Den är rik på vitamin C, vitamin K, folat och fibrer. Dessutom innehåller broccoli en mängd olika antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot cancer och andra sjukdomar.
 2. Grönkål
  Grönkål är en annan näringsrik grönsak som är rik på vitamin C, vitamin K, vitamin A och antioxidanter. Dessutom innehåller grönkål en unik kombination av antioxidanter som kan hjälpa till att skydda hjärnan och minska risken för hjärtsjukdomar.
 3. Spenat
  Spenat är en annan näringsrik grönsak som är rik på vitamin C, vitamin K, folat och järn. Dessutom innehåller spenat en mängd olika antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot cancer och andra sjukdomar.
 4. Tomater
  Tomater är rika på vitamin C, vitamin A och antioxidanter. De innehåller också en naturlig förening som kallas lykopen, som kan hjälpa till att skydda kroppen mot hjärtsjukdomar och cancer.
 5. Paprika
  Paprika är en annan näringsrik grönsak som är rik på vitamin C, vitamin A och antioxidanter. Dessutom innehåller paprika en naturlig förening som kallas capsaicin, som kan hjälpa till att minska inflammation och smärta i kroppen.
 6. Morötter
  Morötter är rika på vitamin A, som är viktigt för synen, samt antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot cancer och andra sjukdomar. De är också en bra källa till fibrer, vilket kan bidra till att hålla magen frisk.

Några andra väldigt hälsosamma grönsaker är t.ex. Sötpotatis, blomkål, rödbetor, gurka och aubergine. Genom att inkludera dessa grönsaker i din dagliga kost kan du dra nytta av dess hälsofördelar. Jag brukar försöka inkludera så många färger som möjligt på tallriken eftersom olika färger oftast innebär olika näringsämnen. Så, se till att inkludera en mängd olika färger och varianter för att säkerställa att du får i dig alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter och övriga näringsämnen din kropp behöver för att fungera optimalt.

Vilken grönsallad är nyttigast?

Grönsallad är en lätt och näringsrik måltid som kan passa bra till lunch eller som en sidorätt till middag. Men vilken typ av sallad är egentligen den nyttigaste? Här är några grönsaker som du kan inkludera i din sallad för att få i dig en mängd olika näringsämnen:

Grönkålssallad

Grönkål är en näringsrik grönsak som kan användas som bas i en sallad. Det är rik på vitamin C, vitamin K, vitamin A och antioxidanter. Dessutom innehåller grönkål en unik kombination av antioxidanter som kan hjälpa till att skydda hjärnan och minska risken för hjärtsjukdomar. I en god grönkålssallad kan du tillsätta t.ex. nötter ge den extra smak och textur, men även för dess nyttiga fetter.

Ruccolasallad

Ruccola är en pepprig och näringsrik salladsgrönsak som är rik på vitamin K, vitamin A och antioxidanter. Dessutom innehåller den en naturlig förening som kallas sulforafan, som kan hjälpa till att bekämpa cancer. För att göra en god ruccolasallad kan du tillsätta tomater, rödlök och parmesanost för extra smak.

Sallad med spenat och bönor

Spenat är en annan näringsrik salladsgrönsak som är rik på vitamin C, vitamin K, folat och järn. För att göra en god sallad med spenat kan du tillsätta olika sorters bönor, t.ex. kidneybönor eller kikärtor, som är rika på protein och fibrer.

Hur man gör en hälsosam grönsallad

För att göra en hälsosam grönsallad är det viktigt att välja en variation av färska grönsaker med olika färger och texturer. Tillsätt också proteinkällor som t.ex. kyckling eller tofu och en hälsosam fettkälla som t.ex. avokado eller nötter. Undvik att tillsätta för mycket dressing och välj istället en dressing gjord med olivolja eller yoghurt.

Så här påverkar grönsaker din hälsa

Hur man enkelt får i sig mer grönsaker i vardagen

Att äta en balanserad kost som inkluderar en mängd olika grönsaker är avgörande för att upprätthålla en god hälsa. Men hur många grönsaker bör man egentligen äta varje dag? Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta minst 500 gram frukt- och grönt om dagen, vilket du kan läsa mer om här.

Här är några enkla sätt att öka ditt intag av frukt och grönt:

 • Tillsätt grönsaker till din smoothie eller juice
 • Byt ut delar av ris, pasta eller potatis mot grönsaker som broccoli, blomkål eller sötpotatis
 • Lägg till grönsaker i din vanliga frukost och lunch, t.ex. i omelett
 • Skär upp råa grönsaker som morötter, gurka och paprika och ha som snacks
 • Lägg till grönsaker som topping på din pizza eller smörgås

Här är några tips för att inkludera grönsaker i alla måltider:

 • Lägg till en grönsallad eller grönsaker som förrätt, eller sidorätt
 • Tillsätt grönsaker, t.ex. spenat i din smoothie
 • Byt ut chipsen mot råa grönsaker och dipp
 • Lägg till grönsaker i din pastasås eller i din wok
 • Ät soppa oftare, och/eller tillsätt fler grönsaker i soppan
 • Laga fler middagar som är baserade på grönsaker, t.ex. detta receptet på ugnsstekt kycklingfilé med grönsaker

Att inkludera grönsaker i alla måltider kan hjälpa dig att nå din dagliga rekommenderade mängd och förbättra din hälsa. Försök att variera din konsumtion av grönsaker genom att inkludera en mängd olika färger, texturer och sorter.

Frysta vs. färska grönsaker?

En ständigt återkommande fråga är huruvida frysta grönsaker är lika nyttiga som färska eller inte… Och precis som med allt annat finns egentligen inget enkelt svar eftersom det beror på hur grönsakerna ”hanterats” innan, under och efter frysningen. Men rent generellt brukar man säga att frysning bevarar de viktigaste näringsämnena. Ibland är det till och med så att frysta grönsaker har ett bättre näringsinnehåll än färska: Grönsaker som ska säljas som färska, skördas ofta innan dom mognat klart. Grönsaker som man däremot planerar att frysa in kan få växa klart i lugn och ro (Det sker i regel störst tillväxt på slutet, vilket innebär en större intäkt för producenten).

Fördelen med frysta grönsaker är att de är bekväma att ha i frysen och är lättillgängliga året runt.

Fördelar och nackdelar med färska respektive frysta grönsaker

Färska grönsaker har fördelen att de ofta har en bättre smak och textur än frysta grönsaker (enligt mitt tycke). De är också mer mångsidiga eftersom du kan använda dem råa eller i diverse maträtter. Frysta grönsaker från butik bör alltid värmas innan servering. Nackdelen med färska grönsaker är att de kan vara dyra och har en kort hållbarhetstid, vilket gör att du måste äta dem inom några dagar efter inköp.

Frysta grönsaker är bekväma att ha till hands och är ofta billigare än färska grönsaker. De är också lättillgängliga året runt och har en längre hållbarhetstid än färska grönsaker. Nackdelen med frysta grönsaker är att de kan ha förlorat en del av sina näringsämnen och kan vara mjuka eller vattniga när de tinas upp, men det beror som sagt på hur dom hanterats och hur dom frysts in.

Hur man väljer mellan färska och frysta grönsaker

Det som är viktigast är som sagt att äta mer grönsaker i alla dess former, så valet mellan färskt eller fryst beror på dina behov och din livsstil. Om du har tillgång till färska grönsaker av hög kvalitet och planerar att laga mat med dem inom kort, kan det vara bra att välja färska grönsaker eftersom dom oftast är mer mångsidiga. Om du däremot behöver ha grönsaker till hands för snabba och enkla måltider eller för att ha länge i frysen, kan frysta grönsaker vara ett bättre val.

Sammanfattningsvis kan både färska och frysta grönsaker vara en del av en hälsosam kost. Det är viktigt att variera ditt intag och inkludera en mängd olika sorter och färger för att få en bredare näringsprofil.

Råa vs. tillagade grönsaker

Det finns en del frågor om huruvida det är bättre att äta grönsaker råa eller kokta. Här tittar vi närmare på skillnaderna mellan råa och kokta grönsaker och vilka näringsämnen som kan gå förlorade vid tillagning.

Är råa grönsaker nyttigare än kokta?

Råa grönsaker kan vara nyttigare än kokta – Till exempel kan råa grönsaker ha högre nivåer av vissa näringsämnen, eftersom vissa vitaminer och mineraler kan gå förlorade vid tillagning. Å andra sidan kan värmebehandlingen av grönsaker också göra vissa näringsämnen mer tillgängliga för kroppen.

Vilka näringsämnen försvinner vid tillagning?

När grönsaker tillagas kan vissa näringsämnen gå förlorade eller minska i mängd. Exempelvis kan höga temperaturer eller långvarig tillagning minska halten av vattenlösliga vitaminer som C och B-komplex. C-vitamin är t.ex. väldigt känsligt för värme! Dessutom kan en del antioxidanter minska i mängd vid tillagning.

Å andra sidan kan tillagning också göra vissa näringsämnen mer tillgängliga för kroppen. Till exempel kan kokning göra vissa antioxidanter och fibrer mer lättupptagliga för kroppen. Morot är ett exempel på en grönsak vars innehåll blir mer lättillgängligt för kroppen vid tillagning.

Hur man tillagar grönsaker på ett hälsosamt sätt

För att få ut så mycket näring som möjligt från grönsaker är det viktigt att tillaga dem på rätt sätt. Generellt är det bäst att undvika långvarig tillagning i höga temperaturer, eftersom detta kan minska näringsvärdet. Här är några tips för att tillaga grönsaker på ett hälsosamt sätt:

 • Ånga grönsakerna istället för att koka dem.
 • Tillaga grönsakerna kort tid för att minimera näringsförlusten.
 • Använd mikrovågsugnen för att tillaga grönsakerna, eftersom detta är ett snabbt och enkelt sätt att tillaga dem utan att förlora för mycket näring.
 • Kombinera råa och tillagade grönsaker i måltider för att få ut det bästa från två världar.

Att äta en balanserad kost som inkluderar både råa och tillagade grönsaker är det bästa sättet att säkerställa att man får i sig alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Om du väljer att koka grönsakerna så försök ta tillvara på vattnet du kokt dem i eftersom vattenlösliga vitaminer. t.ex. B-vitamin, stannar kvar i vattnet. För att ge ett exempel så kan du tillsätta lite av ”grönsaksvattnet” i såsen.

Sammanfattning

Genom att inkludera grönsaker i din kost kan du förbättra din hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar. Enligt forskning är broccoli, spenat, bönor, tomater, morötter och paprika några av de nyttigaste grönsakerna, och du bör därför äta dem regelbundet.

Att äta en hälsosam grönsallad är ett utmärkt sätt att få i sig många olika näringsämnen samtidigt. Bland de bästa grönsakerna att använda i en sallad är salladsblad, röd och grön paprika, tomater, gurka, rödlök och morötter. Att experimentera med olika grönsaker och dressinger kan göra det lättare att få i sig grönsaker varje dag.

För att öka din konsumtion av grönsaker kan du enkelt inkludera grönsaker i alla dina måltider. Genom att till exempel ha grönsaker som tillbehör till middagen eller ha en grönsaker i din smoothie kan du snabbt och lätt få i dig mer grönsaker.

Frysta grönsaker kan vara ett bra alternativ om det är svårt att få tag på färska grönsaker eller om du vill ha grönsaker som inte är i säsong. Att välja frysta grönsaker som är helt och hållet naturliga, utan tillsatta konserveringsmedel eller smaker, är det bästa valet. Även om råa grönsaker har många fördelar, som högre näringsvärde och bättre smak, kan kokta grönsaker också vara nyttiga. En del näringsämnen kan försvinna vid tillagning, men samtidigt kan tillagning göra vissa näringsämnen mer tillgängliga för kroppen. Att tillaga grönsaker genom ångkokning eller lätt stekning är hälsosamma alternativ.

Sammanfattningsvis är grönsaker en viktig del av en hälsosam kost och bör konsumeras dagligen. Genom att experimentera med olika grönsaker och tillagningsmetoder kan du hitta nya favoriter och öka ditt näringsintag samtidigt som du njuter av god mat.

Tips på en god sallad

En bra sallad kan vara både näringsrik och läcker. Här är ett tips på en sallad som innehåller många hälsosamma grönsaker och smakar fantastiskt!

Ingredienser:

 • salladsblad, t.ex. machêsallat
 • babyspenat
 • tärnad gurka
 • tärnad tomat
 • tärnad röd paprika
 • tärnad broccoli
 • tärnad blomkål
 • solrosfrön
 • tärnad avokado

Instruktioner:

 1. Blanda salladsblad och spenat i en stor skål.
 2. Tillsätt gurka, tomat, paprika, broccoli och blomkål och blanda väl.
 3. Strö över solrosfrön och avokado.
 4. Toppa med din favoritdressing och servera.